Gingivitis

Als tandvlees ontstoken is, kan het rood, slap en gezwollen zijn. Ook kan het gaan bloeden bij het poetsen of het eten. Als dit het geval is, heet het GINGIVITIS.

De ontsteking van de rand van het tandvlees wordt veroorzaakt door bacteriën. Er zijn veel soorten bacteriën, die dit kunnen veroorzaken. Zij bevinden zich in de tandplaque. Tandplaque is een zacht en kleverig laagje op de tanden en kiezen. Wanneer tandplaque niet dagelijks van de tanden en kiezen wordt verwijderd, kan deze verkalken tot tandsteen. Zonder tandplaque vormt zich geen tandsteen!

De tandplaque bestaat voor 70% uit bacteriën. Zeer kort na het poetsen begint het zich al te vormen. De bacteriën zijn afkomstig uit het speeksel. Het laagje plaque wordt steeds dikker en de samenstelling van de bacteriën verandert.
Na ongeveer 24 uur begint de plaque schadelijk te worden.
Een voorkeurslocatie waar de plaque zich ophoopt is langs de randen van de tanden en kiezen met het tandvlees (=gingiva).
Links is de plaque schematisch op deze plaatsen in de foto getekend (geel).

De plaque langs de randen van het tandvlees zal, als deze niet tijdig verwijderd wordt, schadelijke (afval)stoffen produceren. Het tandvlees raakt geïrriteerd en het lichaam start een afweerreactie.
Als gevolg hiervan zal het tandvlees opzwellen en zal de doorbloeding van het tandvlees toenemen. Tevens zal een deel van de vezels die door het tandvlees lopen, worden afgebroken. Dit heeft als gevolg dat het tandvlees nu niet meer strak tegen de tand aan ligt.
Bij een deel van de mensen zal de afbraak hier stoppen, maar bij anderen zal de afbraak, onder bepaalde omstandigheden, verder richting het kaakbot gaan en parodontitis veroorzaken.

Ingeschreven bij

Last update: 07-May-2020